EDEBİYATNAME

Paylaşmak yücelmektir...

TÜRKÇE TESTLER

EDEBİYAT TESTLERİ

SİTE İÇİ ARAMA

NOKTALAMA İŞARETLERİ KONU TESTİ 1

 

      NOKTALAMA İŞARETLERİ KONU TESTİ 1

 

1) Aşağıdaki cümlelerin hangisinin sonuna soru işareti(?) kullanılması gerekir?

A) Onun köye ne zaman döneceğini ben de bilmiyorum

B) Kim bu soruyu çözerse ona ödül vereceğim

C) Bu kutudan ikramiye çıkacak mı bilinmez

D) Bu adam ne arıyor bu tek başına buralarda

E) Hangi arabanın daha sağlam olduğunu ona soralım

 

 

2) Tatildeyim (  ) Önümde masmavi deniz (  ) Dinlenmek, huzur bulmak istiyorum (  ) Hemen dönmek istemiyorum kalabalık şahre (  ) Görmek istemiyorum kirli havasını, gürültüsünü, iki yüzlü insanlarını (  )

Yukarıdaki parçadaki numaralandırılmış yerlerden hangilerine üç nokta (…) getirilmelidir?

A) I-III        B) II-IV      C) III-V       D) III-IV       E) II-V

 

 

3) Aşağıdakilerden hangisi virgülün (,) kullanıldığı yerlerden değildir?

A) Birbiri ardınca sıralanan eş görevli kelime ve kelime gruplarının arasına

B) Sıralı cümleleri birbirinden ayırmak için araya

C) Kendisinden sonra açıklama yapılacak cümlenin sonuna

D) Cümle içinde ara sözleri ve ara cümleleri ayırmak için araya

E) Uzun cümlelerde yüklemden uzak düşmüş olan öğeleri belirtmek için araya

 

 

4) Küçük çocuk(  )zayıf ve çok yorgun(  ) fakat ümitliydi. Birgün sevdikleri gelecek (  ) onu bu hastane köşesinde ziyaret edecekti. Herkesi çok özlemişti(  ) annesini, babasını, kardeşlerini (  )

Yukarıdaki parçada ayraçlarla ( ) belirtilen yerlere sırasıyla aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangisi getirilmelidir?

A) (,) (;) (,) (:) (…)           

B) (;) (,) (;) (:) (,)

C) (,) (;) (,) (,) (…)          

D) (,) (,) (;) (:) (,)

E) (;) (,) (,) (,) (,)

 

 

5) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kesme (‘) işareti yanlış kullanılmıştır?

A) Babası DSİ’de çalışıyormuş.

B) O’nun sayesinde bütün bu malları kazandım.

C) M. Kemal Paşa’yı her zaman takdir ederim.

D) Ankara’nın göbeğinde kız kaçırabiliyorlar.

E) Küçük kız 1995’te doğmuştu.

 

 

6) Günlerdir konuşuyoruz ( I ) ortak bir noktada buluşamıyoruz ( II ) Hep problemler ( III ) sorunlar ( IV ) Bu konuda yine en çok ( V ) biz uğraşıyoruz.

Yukarıdaki numaralandırılmış yerlerden hangisine herhangi bir noktalama işareti getirilmesi doğru olmaz?

A) I        B) II         C) III        D) IV         E) V

  

 

7) Aşağıdaki cümlelerin hangisine ünlem işaretinin (!) kullanımı yanlıştır?

A) Şu koca şehirde akıllı olarak (!) bir seni mi buldular?

B) Çabuk burayı terk et!

C) Bu çalışmayla sınavı kazanacakmış!

D) Sehi Bey (!- 1548), Anadolu’da yazılan ilk tezkirenin yazarıdır.

E) Ey geleceğe yön verecek olan yiğitler!

 

     

8) Tayfun (  ) Ayşe, Fatma ve Selin’i yanına çağırıp onlara (  ) (  ) Pikniğe birlikte gidebilir miyiz (  )  (  ) dedi.

Yukarıdaki parçada ayraçlarla ( ) belirtilen yerlere sırasıyla aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangisi getirilmelidir?

A) ( ; ) ( : ) ( “ ) ( ? ) ( ” )           

B) ( ; ) ( : ) ( “ ) ( ” ) ( ? )

C) ( , ) ( : ) ( “ ) ( . ) ( ” )            

D) ( , ) ( : ) ( “ ) ( ? ) ( ” )

E) ( ; ) ( : ) ( “ ) ( ” ) ( ? )

 

 

9) Aşağıdakilerin hangisinde nokta (.) işareti konulmaz?

A) Sizin sadece bir şeye ihtiyacınız var, o da çok çalışmak

B) Biz de bilmiyoruz sonumuzun ne olacağını

C) Ey geleceğin güvencesi olan genç beyinler

D) Bize bahsettiğin şu kız çalışkan mı çalışkan

E) Elbet birgün biz de sınıfta başkan olacağız

 

 

10) Aşağıdaki cümlelerin hangisinin sonuna üç nokta (…) getirilemez?

A) Kimler yoktu ki düğünde: akrabalar, arkadaşlar, komşular

B) İki kişi bizim sınıfta takdir almıştı: İbrahim, Ayşe

C) Köydeki güzellikleri saymakla bitmez: yemyeşil ağaçlar, masmavi deniz

D) Pazardan alacakların: elma, armut, erik

E) Çantasında neler yoktu ki: tırnak makası, tarak, ayna

 

 

11) Yıllardır dersime derman aradım (  ) bulamadım (  ) Ne kadar kötü bir şeymiş bu umutsuzluk (  ) İnsan geleceğini değiştiremez (  ) fakat insanın geleceğine yön vermesi (  ) onun için uğraşması gerekir.

Yukarıdaki parçada ayraçlarla ( ) belirtilen yerlere sırasıyla aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangisi getirilmelidir?

A) ( , ) ( . ) ( . ) ( ; ) ( , )               

B) ( ; ) ( . ) ( … ) ( ; ) ( ; )

C) ( . ) ( : ) ( … ) ( . ) ( , )             

D) ( , ) ( . ) ( . ) ( ; ) ( , )

E) ( ; ) ( , ) ( . ) ( , ) ( ; )

 

 

12) Aşağıdaki cümlelerin hangisi hem noktalama hem de yazım yönünden doğrudur?

A) Ahmet, topu yere atıp: bundan sonra bende yokum, dedi.

B) Ahmet, topu yere atıp, bundan sonra ben de yokum, dedi.

C) Ahmet, topu yere atıp; bundan sonra ben de yokum, dedi.

D) Ahmet, topu yere atıp, bundan sonra ben de yokum. Dedi.

E) Ahmet, topu yere atıp, bundan sonra bende yokum… dedi.

 

 

13) (I) Adam çocuğuna bağırıyordu: (II) “Çabuk eve gel!” (III) Çocuk, saklandığı yerden: (IV) “Biraz daha oynayabilir miyim baba!” (V) dedi; fakat babasından korktuğu için eve gitti.

Bu parçada numaralandırılmış cümlelerin hangisinde bir noktalama yanlışlığı yapılmıştır?

A) I     B) II     C) III     D) IV     E) V

 

 

14) “Sanat, insana hizmet ettiği sürece değerlidir.”

Cümlesindeki virgülün (,) görevine benzer bir kullanım aşağıdakilerin hangisinde vardır?

A) Çalışkan, zeki ve dürüst biri olması başarıyı getirdi.

B) Geldi, yorgun olduğu için yemek yemeden yattı.

C) Şinasi, eserleriyle yenileşmede önemli bir rol oynamıştır.

D) Pazardan arkadaşımla elma, armut alıp hemen geldik.

E) Resim, müzik en yorgun anında bile insanın ruhunu dinlendirir.

 

 

15) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde virgülün kaldırılması anlam karışıklığına neden olabilir?

A) Sen, bizim için çok önemli bir günde buraya geldin..

B) O, her zaman bize böyle davranmaktadır.

C) Sıcak, huzurlu bir yuvanın özlemini duyuyordu.

D) Dün gece doğum yapan, Erol’un kardeşiymiş.

E) Yıllardır özlemini çektiğim, sevdiğim memleketimdeyim.

 

 

16) Aşağıdaki sözcüklerin hangisinde anlam karışıklığına neden olmamak için düzeltme işareti (^) kullanılmasına gerek yoktur?

A) hala        B) alem      C) adem       D) adet      E) rüzgar

 

 

1-D   2-E   3-C   4-A   5-B   6-E   7-D   8-A   9-C   10-B   11-A   12-B   13-D   14-C   15-D   16-E

 

Ziyaretçiler

2290856
Bugün
Dün
Bu Hafta
Geçen Hafta
Bu Ay
Geçen Ay
Toplam
2931
2512
28488
2236917
65410
119037
2290856

İP'niz: 54.204.106.194
Server Time: 2017-02-19 16:39:06

Arama

Aksaray'da Hava

Weather data OK.
Aksaray
8 °C