EDEBİYATNAME

Paylaşmak yücelmektir...

TÜRKÇE TESTLER

EDEBİYAT TESTLERİ

SİTE İÇİ ARAMA

NOKTALAMA İŞARETLERİ KONU TESTİ 2

 

NOKTALAMA İŞARETLERİ KONU TESTİ 2

 

1) Aşağıdakilerin hangisinde kesme (‘) işareti yanlış kullanılmıştır?

A) Arkadaşım onun Sivas’lı olduğunu iddia ediyordu.

B) Bundan sonra dersler saat 12.30’da başlıyormuş.

C) Herkes Karac’oğlan der benim adıma.

D) Bu yıl ODTÜ’yü kazanmayı çok istiyormuş.

E) İstediğim notları İbrahim’e vermeyi unutma.

 

 

2) Gençler (  ) çevresindeki sorunlara karşı ilgisiz değil (  ) onlarla ilgileniyor (  ) sorunların çözümü için elinden geleni yapıyor aslında. Onların belini büken tek şey  (  ) Umutsuzluk (  )

Yukarıdaki parçada ayraçlarla ( ) belirtilen yerlere sırasıyla aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangisi getirilmelidir?

A) (, ) ( : ) ( … ) ( . ) ( , )

B) ( ; ) ( , ) ( … ) ( . ) ( … )

C) ( , ) ( ; ) ( , ) ( : ) ( . )                            

D) ( , ) ( ; ) ( . ) ( : ) ( … )

E) ( ; ) ( , ) ( , ) ( , ) ( … )

 

 

3) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ayraç ( ) işareti farklı bir görevde kullanılmıştır?

A) Bu şiirdeki teşhisleri (kişileştirme) bir türlü bulamadım.

B) Bu eser Halikarnas Balıkçısı’na (Cevat Şakir Kabaağçlı) aittir.

C) Sıfatlar (ön ad) her zaman isimlerden önce gelir.

D) Yazar, hatıra (anı) türündeki eserleriyle tanınmaktadır.

E) Realizm (Gerçekçilik) akımı edebiyatımızda birçok sanatçıyı etkilemiştir.

 

 

4) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde üç noktanın (…) kullanımı yanlıştır?

A) O bu mahallede … biri olarak bilinir.

B) Onun düğününde kimler yoktu ki: akrabalar, komşular…

C) Hüseyin baban ne iş yapıyor?  

       - …

D) Dünkü davete ne Erol geldi ne de Ayşe…

E) Yakalananlar arasında S… de varmış.

 

 

5) Niye mi böyle davranıyorum (  ) Çünkü ben (  )  burada patronum (  ) işçi değil. İstediğim gibi davranırım. Kızarım (  ) ama ceza vermem (  ) asla kalp kırmam.

Yukarıdaki parçada ayraçlarla ( ) belirtilen yerlere sırasıyla aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangisi getirilmelidir?

A) ( ? ) ( , ) ( , ) ( , ) ( ; )

B) ( . ) ( , ) ( ;) ( , ) ( , )

C) ( ? ) ( ; ) ( ; ) ( , ) ( , )                

D) ( ? ) ( ; ) ( , ) ( , ) ( . )

E) ( ? ) ( , ) ( , ) ( ; ) ( , )

 

 

6) Aşağıdakilerden hangisi iki noktanın (:) kullanıldığı yerlerden değildir?

A) Kendisinden sonra örnek verilecek cümlenin sonuna

B) Karşılıklı konuşmalarda, konuşan kişinin adından sonra

C) Matematikte bölme işareti olarak

D) Saat ve dakika sayılarını ayırmak için araya

E) Kendisinden sonra açıklama yapılacak cümlenin sonuna

 

 

7) Aşağıdaki cümlelerin hangisinin sonuna işareti (?) getirilemez?

A) Bize de çıkar mı şu yılbaşı büyük ikramiyesi

B) Okulu kazanınca bizi niçin bir daha aramadın

C) Ben de bilmiyorum bu araba nasıl çalıştırılacağını

D) Ne zaman bitecek bu acılar, çileler

E) Okudun mu gazetedeki şu ilginç haberi

 

 

8) Aşağıdakilerden hangisinde noktanın (.) kullanımı yanlıştır?

A) Hiçbir zaman hatırımı sormadan evine gitmezdi.

B) Prof. Dr. Recep Toparlı bizim de dersimize girmişti.

C) Türkiye, gücünü 21. yüzyılda tüm dünyaya gösterecektir.

D) 19.Mayıs.1919’da Atatürk Samsun’a çıkmıştı.

E) Akşamki milli maç 21.45’te başlıyormuş.

 

 

9) İşlerin yolunda gitmesi için günlerdir çalışıyor (  ) çabalıyorum (  ) Peki (  ) niçin (  ) Acaba bütün bu yapılanlara değecek mi (  )

Yukarıdaki parçada ayraçlarla ( ) belirtilen yerlere sırasıyla aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangisi getirilmelidir?

A) ( , ) ( . ) ( , ) ( ? ) ( ? )                   

B) ( . ) ( , ) ( ;) ( ? ) ( … )

C) ( ; ) ( … ) ( ? ) ( , ) ( ? )                

D) ( , ) ( … ) ( ? ) ( . ) ( ? )

E) ( , ) ( ; ) ( , ) ( , ) (…)

 

 

10) Aşağıdakilerin hangisinde bir noktalama eksikliği vardır?

A) Çantasında gereksiz bir sürü kalem, silgi, cetvel…

B) Arkadaşım: “Haftaya yine maç yapalım” diyordu.

C) Ben, size gelirim; fakat sizde çok fazla kalamam.

D) Bunun böyle olacağı ta başından belliydi.

E) Biraz önce buraya uğrayıp seni sordu.

 

 

11) Aşağıdakilerin hangisinde bir noktalama yanlışlığı yoktur?

A) Kel ölür; sırma saçlı olur, kör ölür; badem gözlü olur.

B) Kel ölür, sırma saçlı olur, kör ölür, badem gözlü olur.

C) Kel ölür; sırma saçlı olur; kör ölür; badem gözlü olur.

D) Kel ölür, sırma saçlı olur; kör ölür, badem gözlü olur…

E) Kel ölür, sırma saçlı olur; kör ölür, badem gözlü olur.

 

 

12) Hastanın iyileşmesi ( I ) ayağa kalkması ( II ) hastaneden çıkması uzun sürebilir. Onun ( III ) dinlenmesi ( IV ) iyi bakılması gerekir. Her zaman gözetim altında olması ( V ) kendine dikkat etmesi gerekir.

Yukarıdaki parçadaki numaralandırılmış yerlerden hangisine virgül (,) kullanılması yanlış olur?

A) I          B) II        C) III         D) IV         E) V

 

 

13) Sözlüye kalkan Ali’ye öğretmenimiz sordu (  )

(  )İstanbul’u kim (  ) kaç yılında fethetti (  )  Ali:

- (   )

Yukarıdaki cümlede parantezlerle boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangileri getirilmelidir?

A) (:) ( -) (,) (?) (…)             

B) (?) (-) (?) (.) (…)      

C) (?) (-) (,) (.) (.)                 

D) (,) (“) (,) (?) (“)

E) (:) (“) (?) (“) (…)

 

 

14) Bayramda bize gelecek, iki gün kalacaklar.

Aşağıdakilerin hangisinde virgül (,) bu cümledeki göreviyle kullanılmıştır?

A) Ahmet, üç günden önce buraya uğramazmış.

B) Üşüyor, bir an önce eve gitmek istiyordu.

C) Pazartesi, salı günleri okulda nöbet tutuyordu.

D) Parkta gülen, oynayan küçük çocukları izliyordu.

E) Çarşıdan çocuklara pantolon, gömlek aldım.

 

 

15) Aşağıdakilerin hangisinde iki nokta (:) işareti yerinde kullanılmıştır?

A) Öğretmen Ali’ye çok sert baktı: Ali sessizce yerine oturdu.

B) Düğün başlamıştı: Yemekler yeniyor, oyunlar oynanıyordu.

C) Mahallelinin ağzında bir dedikodu var ki: Ahmet sakın duymasın.

D) Adam elini kaldırdı: Çocuk yalvarmaya, yakarmaya başladı.

E) Sınavı kazanması için neyin lazım olduğunu çok iyi biliyordu: azim.

 

 

16) Bu yaz dedemlerin yanında çiftlikteydim ( I ) Çok güzel arkadaşlıklar edindim orada ( II ) Arkadaşlarla çeşitli oyunlar oynadık ( III ) Orada insana huzur veriyordu güzelim bağlar, meyve bahçeleri, yemyeşil ormanlar ( IV ) Bir sonraki yaz mutlaka yine geleceğim ( V )

Bu parçada numaralandırılmış yerlerden hangisine farklı bir noktalama işareti getirilmelidir?

A) I     B) II     C) III     D) IV     E) V

 

1-A   2-C   3-B   4-D   5-E   6-D   7-C   8-D   9-A   10-B   11-E   12-C   13-A   14-B   15-E   16-D

 

Ziyaretçiler

3076741
Bugün
Dün
Bu Hafta
Geçen Hafta
Bu Ay
Geçen Ay
Toplam
290
4764
15473
3034328
84565
108050
3076741

İP'niz: 54.162.241.40
Server Time: 2017-11-23 05:11:00

Arama