EDEBİYATNAME

Paylaşmak yücelmektir...

TÜRKÇE TESTLER

EDEBİYAT TESTLERİ

SİTE İÇİ ARAMA

SES BİLGİSİ KONU TESTİ 1

 

 

 

SES BİLGİSİ KONU TESTİ - 1

 

1.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ünlü daralmasına” örnek olabilecek bir sözcük vardır?

A) Babası işten çok geç saatlerde geliyormuş.

B) Yaşlı adama yıllardır küçük kızı bakıyor.

C) Her fırsatta bize yardım edeceğini söylüyordu.

D) Elimizde kalan malları çok ucuza satıyoruz.

E) Bunun böyle olacağını onlar da biliyormuş.

 

 

2.  “Türkçede “p,ç,t,k” sert ünsüzleriyle biten sözcüklere  ünlü ile başlayan bir ek veya sözcük getirildiğinde sözcüğün sonundaki sert ünsüz yumuşayarak “b,c,d,g,ğ”ye dönüşür. Bu ses olayına ünsüz yumuşaması denir.”

Aşağıdakilerin hangisinde bu kuralı örneklendiren bir sözcük kullanılmamıştır?

A) Bardağı masanın üzerine koyup yerine oturdu.

B) Sizin geleceğinizi bilseydim daha erken gelirdim.

C) Yeni doğan bebeğin sesi, her yerden duyuluyordu.

D) İhtiyar, çekici çivi yerine parmağına vurmuştu.

E) Saklanan şeyler, bir türlü yerinde bulunamıyordu.

 

 

3.  Aşağıdaki sözcüklerden hangisinin sonuna ünlü ile başlayan bir ek getirildiğinde sözcükte “ünsüz yumuşaması” görülür?

A) Yakıt     B) Kibrit     C) Konut     D) Kağıt     E) Taşıt

 

 

4.  Çıktım yücesine seyrettim seni,

     Kokar sümbülü, gülü, yasemeni

     Bini bir olsa da benzemez sana

     Geleceğim sevdiğim bekle beni

Yukarıdaki dörtlükte aşağıdaki ses olaylarından hangisi yoktur?

A) Ünlü düşmesi

B) Ünsüz düşmesi

C) Ünsüz benzeşmesi

D) n-m değişmesi

E) Ünsüz yumuşaması

 

 

5.  Aşağıdaki altı çizili sözcüklerin hangisinde farklı bir ses olayı vardır?

A) Gece yarısı babamın geldiğini duymamıştı.

B) Keskin bakışlarıyla etrafı şöyle bir süzdü.

C) Çocuk yavaşça eğilerek yerdeki oyuncağı aldı.

D) Bunca zorluğa rağmen hayatta kalmayı başarmıştı.

E) Küçük göldeki balıkçıl kuşunu vurmuşlar.

 

 

6.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ulama yoktur?

A) Kapının önünde bekleyenleri hiç tanımıyordum.

B) Beni tanıyan birkaç öğrenci bayramda evime gelmişti.

C) Bu betonu delmek için matkap gerekiyormuş.

D) Radyodaki müziği dinleyerek uyumayı seviyordu.

E) El sabunuyla halıdaki lekeyi çıkarmayı düşünüyordu.

 

 

7.  Aşağıdaki sözcüklerden hangisinin sonuna ünlü ile başlayan bir ek getirildiğinde sözcükte “ünsüz türemesi” görülmez?

A) Kat      B) Zan      C) His      D) Af     E) Ret

 

 

8.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde küçük ünlü uyumu kuralına uymayan bir sözcük kullanılmamıştır?

A) Suçlular yarın polis merkezinde sorgulanacakmış.

B) Yerlere kabuklu yemişleri atanlara ceza verilecek.

C) Pantolonunun düşen düğmesini bulamıyordum..

D) Gözlerimi kapatıp saatlerce seni düşündüm.

E) Onunla kavuşmamıza sayılı günler kalmıştı.

 

 

9.   “Türkçede ikinci hecesinde dar ünlü bulunan iki heceli sözcüklere ünlüyle başlayan bir ek getirildiğinde ikinci hecedeki dar ünlüler genellikle düşer. Bu olaya ünlü düşmesi veya hece düşmesi  denir.

Aşağıdakilerin hangisinde bu kuralı örneklendirecek birden fazla sözcük kullanılmıştır?

A) Ağzına aldığı lokmayı bir türlü yutamadı.

B) Babamın karnı ağrıdığı için gece hiç uyumamış.

C) Kadın küçük oğlunu pazarda kaybetmişti.

D) Bazıları boynuna kaşkol takarak okula geliyordu.

E) Yaralı gönlüm bundan sonra seni hiç affetmeyecek.

 

 

10.   “Türkçede “k” ünsüzüyle biten bir sözcüğe “-l, -cik, cek” eklerinden biri getirildiğinde sözcüğün sonundaki “k” ünsüzü düşer. Bu ses olayına ünsüz düşmesi denir. 

Aşağıdakilerin hangisinde bu kuralı örneklendirecek bir sözcük kullanılmamıştır?

A) Problemleri büyütmenin bir anlamı yoktu.

B) Karşında ne kadar alçaldığımı görüyorsun.

C) Okul bahçesinde küçücük bir kedi bulmuştuk.

D) Soba yanınca evin içi sıcacık olmuştu.

E) Ufacık boyuyla herkese meydan okuyordu.

 

 

11.  “O böyle yaptıkça kahroluyordu. Üstelik biricik kızını da affetmeyi hiç düşünmüyordu.”

Yukarıdaki parçada aşağıdaki ses olaylarından hangisi yoktur?

A) Ünlü türemesi

B) Ünsüz türemesi

C) Ünlü daralması

D) Ünsüz benzeşmesi

E) Ünsüz yumuşaması

 

12.  Aşağıdaki eklerden hangisi bir sözcüğe getirildiğinde küçük ünlü uyumunu bozar?

A) –yor     B) –ken     C) –ecek     D) –daş     E) –miş

 

 

13.  I. Kaşığındaki lokmayı bitirmelisin.

      II. Daha hayattayken malını paylaştırmıştı.

     III. Su sayacını daha yeni değiştirmiştik.

     IV. Sertçe bit yatakta yatınca bir türlü uyuyamadı.

      V. Senin tek başına kalmana gönlüm el vermedi.

Yukarıdaki cümlelerdeki altı çizili sözcükler ses  olayları bakımından ikişerli gruplandırılırsa hangisi dışarıda kalır?

A) I           B) II             C)III           D) IV        E) V

 

 

14.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “Küçük kızının yanağına öpücükler kondurup odasına çekildi.” cümlesindeki altı çizili sözcükteki ses olayı yoktur?

A) Aklımdan geçen sözcükleri beğenmiyordu.

B) Daracık bir yoldan geçip okula gittik.

C) Kısacık saçlarıyla asker gibi görünüyordu.

D) Elindeki kitapçıktan bu konuyu çalışmalısın.

E) Bu soğukta incecik bir elbiseyle sokağa çıkmış.

 

 

15.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ünsüz benzeşmesine” örnek olabilecek bir sözcük vardır?

A) Yanındaki insanlarla konuşmana etmelisin.

B) Aradığın bütün bilgileri bu sitede bulabilirsin.

C) Yarınki yazılıya bu kitaptan çalışmamızı istedi..

D) Yaklaşan kışa hazırlık yapmayı düşünmüyordu.

E) Hiç kimse seni bu ıssız dağ başında bulamaz.

 

 

16.   “Türkçede bazı kök durumundaki sözcüklerden yeni bir sözcük türetilirken ünlü düşmesi olayı görülür.”

Aşağıdakilerin hangisinde yukarıdaki açıklamaya uygun bir sözcük kullanılmamıştır?

A) Evin önünde arkadaşlarla top oynayacaktık.

B) Yılan otların arasında kıvrılmış duruyordu.

C) Rüzgarda savrulan çamaşırlar hemen kurumuştu.

D) Arabanın çarptığı ağaç yolun üstüne devrildi.

E) Televizyondaki haberleri dikkatlice izliyordu.

 

 

17.  Aşağıdaki altı çizili sözcüklerin hangisi hem küçük ünlü uyumuna hem de büyük ünlü uyumuna uymamaktadır?

A) Ellerini avuçlarına alıp kulağına bir şeyler fısıldadı.

B) Katalogdaki resimler hiç hoşumuza gitmemişti.

C) Ülkemizde birkaç yıl kuraklık görülebilirmiş.

D) Ali, birkaç gündür arkadaşlarında kalıyordu.

E) Rengarenk mozaikleri akvaryuma atmıştık.

 

 

CEVAPLAR:  1-C     2-E   3-D   4-B   5-A   6-E   7-A   8-D   9-C   10-A   11-E   12-A    13-E    14-B    15-C    16-E    17-B

 

Ziyaretçiler

2658799
Bugün
Dün
Bu Hafta
Geçen Hafta
Bu Ay
Geçen Ay
Toplam
1607
2625
8337
2634837
64185
104631
2658799

İP'niz: 54.198.151.108
Server Time: 2017-06-28 12:09:39

Arama

Aksaray'da Hava

Weather data OK.
Aksaray
21 °C