EDEBİYATNAME

Paylaşmak yücelmektir...

TÜRKÇE TESTLER

EDEBİYAT TESTLERİ

SİTE İÇİ ARAMA

YAZIM KURALLARI TESTİ 1

 

 

YAZIM (İMLA) KURALLARI KONU TESTİ 1

 

 

1.  Aşağıdakilerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

A) Elindeki şemsiyeyle yağmurdan korunuyordu.

B) Kuraklık güney doğu Anadolu’da etkili olacakmış.

C) Ahmet, Kahraman Maraş’ta okuyacakmış.

D) Yarın arkadaşınla bize de uğrayabilir misin?

E) Ağaçtaki kuşları avcılar ürkütüp kaçırdı.

 

 

2.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur?

A) Dünkü olaylarda sen de bizimle değil miydin?

B) Dün ki olaylarda sende bizimle değil miydin?

C) Dünkü olaylarda sen de bizimle değilmiydin?

D) Dünkü olaylar da sende bizimle değil miydin?

E) Dün ki olaylar da sen de bizimle değilmiydin?

 

 

3.  Aşağıdakilerin hangisinde birleşik sözcüklerin yazımıyla ilgili bir yanlışlık vardır?

A) Ödevlerine kardeşin yardım etsin.

B) Sana karşı hiçbir şey hissetmiyorum.

C) Düşman nihayet sınırlarımızı terketmişti.

D) Özür dileyince öğretmenimiz onu affetmişti.

E) Bu tür soruları ancak onunla çözebiliyorum.

 

 

4.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur?

A) Milletini düşünen kişi hiç böyle mi yapar?

B) Mektubuna, “Değerli meslektaşım” diye başlamalısın.

C) Hukukun üstünlüğünü de tartışılacak değiliz.

D) Türkler 10. yüzyılda İslamiyeti kabul etmiştir.

E) Ankaralı olduğunu her fırsatta dile getiriyordu.

 

 

5.  Aşağıdakilerin hangisinde “mi” soru edatının yazımıyla ilgili bir yanlışlık vardır?

A) Bazıları kendi evinde oturmuyor muydu?

B) Bize yalnız sen mi yardım edeceksin?

C) Sağlam mı sağlam bir araba almışsın.

D) Onlar bize geldi mi hiç doğru durmazlar.

E) Bizimle yarınki sınava gelecekmisin?

 

 

6.  Aşağıdaki cümlelerdeki altı çizili sözcüklerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur?

A) Ellerini lavobada yıkayıp yemeğini yedi.

B) Bu orjinal parçayı geçen hafta getirttim.

C) Dünkü gösteride provokatörler yine sahnedeydi.

D) Son bir rütuştan sonra proje sabaha hazır olur.

E) Bütün gece sivri sinekler uyutmadı beni.

 

 

7.  Aşağıdakilerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur?

A) Bu berbat sınıfa birde sen gelme.

B) Zayıf aldıki bize pek görünmüyor.

C) Kulağına yavaşca eğilip olayı anlattı.

D) Bu malları Gazi Antep’ten getirmiş.

E) Bu yıl köydeki tarlaları ekecekmisiniz?

 

 

8.  Aşağıdakilerin hangisinde büyük harflerin kullanımıyla ilgili bir yazım yanlışı vardır?

A) Edirne’deki Selimiye Camii’ni ziyaret ettik.

B) Atatürk Barajı’nın su seviyesi çok düşmüş.

C) Adam Aksaraylılığıyla övünüyordu.

D) Ali Bey bugün büroya hiç uğramadı.

E) Türkçe’yle İngilizce birbirine hiç benzemiyor.

 

 

9.  Aşağıdakilerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

A) Yarın çarşıya gidebilirmiyim bilmiyorum.

B) Okul birincisi geçen yıl ODTÜ’yü kazandı.

C) Çiğ köfteyi en iyi Şanlı Urfalılar yapar.

D) Bolu Dağları kış aylarında geçit vermiyordu.

E) Etli pideyi güzel yapıyor ki bu kadar tutuluyor.

 

 

10.  Aşağıdakilerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur?

A) Bize baktıda , bir türlü bizi görmedi.

B) Makale, bize Batı’dan geçmiş bir edebî türdür.

C) Bugünlerde benim gibi sana da birşeyler olmuş.

D) Tek başına bu koca arabayı süre bilirmiş.

E) Ahmetki sınıfın en zeki ve çalışkan öğrencisidir.

 

 

11.  Aşağıdakilerin hangisinde “de”nin yazımıyla ilgili bir yanlışlık vardır?

A) Sende bizimle sinemaya gelebilirsin.

B) Adam günlerdir yerde yatıyormuş.

C) Hiç kimse artık köyde yaşamıyor.

D) Aradığın notlar dün bende kalmış.

E) Sende bugünlerde bir gariplik var.

 

 

12.  Aşağıdakilerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur?

A) Polis hırsızları suç üstü yakalamıştı.

B) Kardeşi bu yıl 2’inci sınıfa gidecekmiş.

C) 27 Ekim 1965’te Orta Asya’dan gelmişti.

D) Şu bulaşıkları yıkayı ver, ben geliyorum.

E) Haftaya TBMM’ni ziyaret edeceğiz.

 

 

13.  Aşağıdaki cümlelerdeki altı çizili sözcüklerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur?

A) Bugün traş olmadan okula gitmiştim.

B) Pazardan marol almayı unutmuşum.

C) Fabrikanın makinalarına bakım yaptıracağız.

D) Bu mutlu gününde sana bir sürprizim olacak.

E) Kıravat bağlamasını bir türlü öğrenemedim.

 

 

14.  Aşağıdakilerin hangisinde bilgi yanlışlığı vardır?

A) “ilköğretim” sözcüğü satır sonuna sığmadığında “ il-köğ-re-tim “ şeklinde bölünür..

B) Ara yönler daima bitişik yazılır.

C) Sadece ilk harfleri alınarak büyük yazılan kısaltmaların arasına nokta konmaz.

D) Din, dil, ırk isimleri büyük harfle başlamasına rağmen getirilen çekim ekleri ayrılmaz.

E) Ay ve  gün isimleri her yerde daima büyük harfle başlar.

 

 

15.  Aşağıdakilerin hangisinde tarihlerin yazımıyla ilgili bir yazım yanlığı yoktur?

A) 19 mayıs sabahı güneş daha aydınlık doğmuştu.

B) Haftaya Pazartesi benim doğum günüm var.

C) Babam , 27. Ekim. 1963  tarihinde doğmuş.

D) Onunla 23.06.1996’da Ankara’da evlenmiştim.

E) Bu yıl 18 Haziran, pazar günü sınav varmış.

 

 

16.  Aşağıdakilerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

A) Bu yıl yapılacak yarışmalara katılıyor musun

B) Yıllardır kendini hiç geliştir miyorsun

C) Sana verdiğim kitabı okuyor musun

D) Bu yıl köydeki tarlaları ekmiyor musun

E) Bizden ayrı kalacağına üzülüyor musun

 

 

17.   Aşağıdaki cümlelerdeki altı çizili sözcüklerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur?

A) Olaylara ön yargılı yaklaşmayın lütfen.

B) Akşama yemeğe seni bekliyelim mi?.

C) Yurttaki bir takım olaylar moralimizi bozdu.

D) Çocuk baş parmağını göstererek ağlıyordu.

E) Zavallı anne çocuğunu göğüsüne yaslamış ağlıyordu.

 

 

CEVAPLAR:    1-B      2-A       3-C       4-B       5-E       6-C       7-D       8-E       9-A       10-B       11-A       12-C       13-D       14-E       15-D       16-B       17-A

 

Ziyaretçiler

2180324
Bugün
Dün
Bu Hafta
Geçen Hafta
Bu Ay
Geçen Ay
Toplam
1636
3664
5300
2147043
73915
142431
2180324

İP'niz: 54.166.75.207
Server Time: 2017-01-16 15:06:06

Arama

Aksaray'da Hava

Weather data OK.
Aksaray
2 °C