EDEBİYATNAME

Paylaşmak yücelmektir...

TÜRKÇE TESTLER

EDEBİYAT TESTLERİ

SİTE İÇİ ARAMA

FİİLDE KİP VE ANLAM KAYMASI KONU TESTİ 1

 

 

 FİİLDE KİP VE ANLAM KAYMASI KONU TESTİ 1

 

1.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, eylemin gerçekleşmesi bir koşula bağlı değildir?

     A)O gitse de rahatça konuşsak.

     B)Evin işi bitse de erken çıksam.

     C)Karpuz almasa da kavun alsa.

     D)Rahat bir yer bulsam da uyusam.

     E)Şu hırka bitse de elbiseyi diksem.

 

 

2.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, iş ve anlatışın bir arada yapıldığı belirtilmektedir?

     A)Karpuz kabuğu düşmeden denize girilmez, derler.

     B)Dalgın dalgın yürürken çoktandır görmediğim bir arkadaşıma rastladım.

     C)Sözlerine dikkat et, insanların kalbini kırabilirsin.

     D)Dışarıda kar başlamış paltonu giymeyi unutma.

     E)Güneş ağır ağır dağların ardına çekiliyor.

 

 

3.  Aşağıdaki cümlelerden hangisinde şimdiki zamanla çekimlenmiş bir eylem vardır?

     A)Can çıkmayınca huy çıkmazmış.

     B)Yazın başı pişenin kışın aşı pişer.

     C)Gün doğmadan neler doğar.

     D)Beklemiyor artık bırakıp gidenleri.

     E)Hatıralardan gelecekte hüzünle söz edeceğiz.

 

 

4.  Aşağıdakilerden hangisinde iş, oluş, durum bildiren fiiller birlikte verilmiştir?

     A)Uyumak, beklemek, sararmak

     B)Solmak, ağlamak, gülmek

     C)Almak, büyümek, oturmak

     D)Anlatmak, sevmek, giymek

     E)Çalışmak, bayatlamak, kararmak

 

 

5.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bileşik zamanlı eylem kullanılmamıştır?

     A)Koşsa da artık arkadaşlarına yetişemezdi.

     B)İçlerindeki eksikliklerin tümünü giderdi.

     C)Çocuk ödevini yaparken rahat bırakılmalıydı.

     D)Biraz daha erken kalksaydın daha iyi olurdu.

     E)Hiçbir zaman hiç kimseye boyun eğmemişti.

 

 

6.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi çekimli bir fiildir?

     A)Aldığı arabanın rengi masmaviydi.

     B)Eskiden saçları oldukça uzunmuş.

     C)Bursa’da dallar yeşermiş, şimdiden.

     D)Dün getirilen bulaşık makinesi bozukmuş

     E)Yürüyeceğiniz yol, epey dikenli arkadaşlar.

 

 

7.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem geniş zamanda çekimlenmesine karşın, geniş zaman anlamı taşımaz?

     A)Önce önsözünü okur, sonra karar veririm.

     B)Güneşte saatlerce kalmayı hiç sevmez.

     C)Yarım saat sonra kapının önünde olur.

     D)Beyaz çamaşırları doksan derecede yıkar.

     E)Sıkıntılı olan insanlara çok acırım.

 

 

8.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylem rivayet bileşik zamanla çekimlenmiştir?

     A)Sen aramasan da ben seni arayacaktım.

     B)Bu konuda sana da yalan söylemişlerdi.

     C)Sinemaya arkadaşlarıyla mı gidecekmiş?

     D)Bilemediğin soruları öğretmenine soraydın.

     E)Kapıda yalnızca soyadları yazıyordu.

 

 

9.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yükleminde anlam kayması vardır?

     A)Endişelenmeyin, biraz sonra gelir.

     B)Her anne çocuğuna şefkatle sarılır.

     C)Problemi nasıl çözeceğini düşünüyor.

     D)Bu kuru yapraklar da, yarın düşüp gidecek.

     E)O fırtınalı gecede, sabaha kadar uyuyamamıştı.

 

 

10.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem göreviyle kullanılan eylem “istek kipi”  ile çekimlenmiştir?

     A)Neden böyle davrandığını bize açıklamalısın.

     B)Keşke yemeğe birkaç kişi daha çağırsaydın.

     C)Bu soruları da çözseydin konuyu anlardın.

     D)Maç başlayana kadar yüz soru daha çözeyim.

     E)Okuldan çıkınca orada burada dolaşma.

 

 

11. Aşağıdaki cümlelerde yüklem göreviyle kullanılan eylemlerden hangisi bileşik zamanlı değildir?

     A)Bilemediği soruları bana sorardı.

     B)Çocuklarının halini düşünerek üzülürdü.

     C)Gazetesini her gün buradan alırdı.

     D)Yemeğin üstünden iki saat geçmeden acıkırdı.

     E)Her zamanki gibi sabah da sütü taşırdı.

 

 

12.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylem kipinde anlam kayması vardır?

     A)Kardeşim her zaman çikolataya bayılıyor.

     B)Sokaktan çok yüklü bir kamyon geçiyor.

     C)Yan odada kardeşim şimdi ders çalışıyor.

     D)Meyveleri buzdolabına yerleştiriyor.

     E)Uzaklardan bir müzik sesi geliyor.

 

 

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bileşik zamanlı bir yüklem vardır?

     A)Mustafa Hoca’yı şimdi okulda bulabilirsiniz.

     B)Bayram arifesinde güzel şeyler hatırlamak istiyor insan.

     C)Bu yayla her zaman oldukça rüzgârlıdır.

     D)Geçenlerde bir bürokrat ilginç bir açıklama yapmıştı.

     E)Son arsayı belediyeden 49 yıllığına kiralamışlar.

 

 

14.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylem, farklı bir kipte çekimlenmiştir?

     A)Kızılay’a inince postaneye de uğrarsın.

     B)Şu gazeteye bir de biz bakalım.

     C)Yemekten önce ellerini iyice yıka.

     D)Güneş batmadan eve dönsünler.

     E)Birkaç kilo da patates alın.

 

 

15.  Aşağıdaki cümlelerden hangisinde “yapılmakta olan bir iş” anlatılmaktadır?

     A)Böylesi durumlarda ağza alınmadık sözler söylüyor.

     B)Haftaya bu sinemada güzel bir film başlıyor.

     C)Seni görünce ne yapacağını bilemiyor.

     D)Şimdi de içeride telefonla konuşuyor.

     E)Bir de geç gelmez mi, canım çok sıkılır.

 

 

16.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde geniş zamanla çekimlenmediği halde geniş zaman anlamı taşıyan bir eylem vardır?

     A)Başarılarınızı ailenizden duydum.

     B)Sabahları bizimkiler erken kalkarlar.

     C)Yüzsüzlerden hiçbir zaman hoşlanmıyorum.

     D)Kedinin sütünü vermeyi unutmuş.

     E)Soruları daha hızlı çözmelisiniz.

 

 

17.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, yüklem ekeylemin geniş zamanıyla çekimlenmiş ad soylu bir sözcüktür?

     A)O zamanlar daha küçücük bir çocuktunuz.

     B)Sabah, kahvaltıdan önce mutlaka yürüyüş yapar.

     C)Aramızda ayrı gayrı yoktu, içtiğimiz su ayrı gitmezdi.

     D)Böyle giderse, daha nice anaların göz yaşları akar boş yere.

     E)Sen çiçeksin, dağların doruklarında açan bir kardelen çiçeği.

 

 

18.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ad soylu bir sözcük geniş zamanlı ekeylem alarak yüklem göreviyle kullanılmıştır?

     A)En korktuğu şey, başarısızlıktı.

     B)O, dokunduğu her şeyi yakar.

     C)Büyüdü gözleri bir yürek kadar.

     D)Bu işin tek sorumlusu benim.

     E)Söyle, sevda içinde türkümüzü.

 

 

19.   Bileşik zamanlı eylemlerde kişi eki, genellikle, basit zaman eki ile bileşik zaman eki arasındadır.

     Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu kurala aykırı bir kullanım vardır?

     A)Konserde yeni şarkılarını söyleyeceklermiş.

     B)Her yaz aynı otelde kalıyorlardı.

     C)Saat tam üçte burada olmalıydılar.

     D)Her türlü ayrıntıyı öğrenmek isterlermiş.

     E)Onunla artık asla konuşmayacaklardı.

 

 

20.  Aşağıdakilerin hangisinde, yüklem göreviyle kullanılan eylemin aldığı kip eki, kendi anlamında değildir?

     A)Aldığın şeyi her zaman yerine koyacaksın.

     B)Tolga’yı gördüğümde, bu konuyu ona açacağım.

     C)Bundan böyle sizin yaptığınız işlere karışmayacağım.

     D)Yarın erkenden kalkıp İzmir’e doğru yola çıkacaklar.

     E)Bunca yıldan sonra eminim beni tanımayacak.

 

 

 

 

 CEVAP ANAHTARI

 

 1-C    2-E   3-D    4-C   5-B    6-C   7-A   8-C    9-C   10-D    1-E    12-A    13-D     14-A     15-D    16-C    17-A    18-D    19-B    20-A

 

 

 

(Bu sayfadaki sorular internet ortamından derlenmiş sorulardır.)

 

 

 

 

Ziyaretçiler

2658542
Bugün
Dün
Bu Hafta
Geçen Hafta
Bu Ay
Geçen Ay
Toplam
1350
2625
8080
2634837
63928
104631
2658542

İP'niz: 54.158.63.41
Server Time: 2017-06-28 07:14:58

Arama

Aksaray'da Hava

Weather data OK.
Aksaray
19 °C